• de Gelderlander

  kunstrecensie over de expositie in de Tricot in Winterswijk door Martin Lacet


 • IkEnschede

  Recensie: Grietje Bouman & Marion van Noord in het Oosterveld Gepubliceerd op 9 maart 2013 Verborgen Verhalen in Het Oosterveld Twee vrouwen exposeren in Het Oosterveld. En wat voor vrouwen. Van vlees en bloed. Van ziel en zaligheid. Twee met haar op de tanden. Twee durfals. Ze geven zichzelf bloot en daar is veel lef voor nodig. Doen we niet allemaal wel eens iets dat we liever niet aan anderen laten zien? Ik wel. Zo van die meest menselijke zaken waar we toch niet voor uit durven te komen. In de tentoonstellingsruimte speelt zich de schaamte voorbij af. Hier is het echte leven. Pur sang. Volbloeds. De namen van de kunstenaars zijn Grietje Bouman en Marion van Noord. Een fotografe en een beeldhouwster. De foto’s van Grietje tonen de zin en de onzin ook wel de waanzin van het bestaan. Een foto van een vrouw die zich op een plekje van haar lichaam krabt waar het bij iedereen wel eens flink kan jeuken. Een man die behoorlijk over zijn nek gaat. Mensen die gekke ogen trekken. Het leven in hoogst eigen bestaan dat de bezoeker dwingt verder te denken dan zijn of haar neus lang is. Ze fotografeert graag de dingen die de mist inlopen. Als de persfotograaf haar vraagt bij haar werk te poseren, gaat ze met haar voorkant tegen de wand staan. Ook de achterkant is immers haar persoon. Grietje doet ons anders kijken. Marion sluit hier prachtig op aan. Ze heeft het leven dat op twee matrassen kan plaats vinden meesterlijk ontleed. Zijn wij niet allen, de meesten in ieder geval, gemaakt en geboren op zo’n onderlegger van formaat? Zullen we niet allen, de meesten althans, ons leven hierop geven? Vragen die niet beantwoord hoeven te worden want wie vindt heeft slecht gezocht. Het gaat in ons bestaan om de doodlopende vraag. Het ja en het nee zijn zoveel armer dan het ‘ik weet het nog niet zo net.’ Het is beter te geloven dan te weten. Een duo-tentoonstelling die mij heeft geraakt. Om haar vakmanschap, haar kunstzinnig niveau, haar zeggingskracht in sterke beelden. Als ik u was, maar ik ben u niet, zou ik gaan kijken. Iedere zondagmiddag bent u welkom. Doen. ‘Twee matrassen’ van beeldend kunstenares Marion van Noord. ‘Waartoe zijn wij op aarde’ van fotografe Grietje Bouman. Het Oosterveld 20. Openingstijden: iedere zondag van 13.00 tot 17.00 uur. t/m 28 april 2013. Leen Fröberg.


  ikenschede.nl/verkocht-2/1900-recensie-grietje-bouman-marion-van-noord-in-het-oosterveld.html
 • Special Love

  Fotoboek dat gaat over machtsverhoudingen binnen liefdevolle relaties. Hoewel de mensen die ik fotografeerde zich bewust waren van mijn aanwezigheid, heb ik hen gevraagd om niet te poseren en heb ik gezocht naar momenten waarop die machtsverschillen, soms subtiel, soms expliciet, duidelijk werden.


 • grietje

  'grietje' is een autobiografisch werk in de vorm van een boekje waarin ik gebruik maak van metaforen die staan voor bepaalde gebeurtenissen in mijn leven.


 • Tubantia + De Gelderlander

  Artikel / intervieuw over de presentatie van mijn Bielemannen - boek.


 • Bielemannen!

  Mijn Bielemannen-boek is klaar. Je kunt het bekijken en bestellen via deze link: http://www.blurb.com/bookstore/detail/1392705


  http://www.blurb.com/bookstore/detail/1392705
 • Performance Factory

  In dit digitale fotoboek zijn de veranderingen vastgelegd die gedurende de jaren 2012-2013-en 2014 plaatsvonden in de Performance Factory (de voormalige Polaroidfabriek) in Enschede. Het boek werd gemaakt in opdracht van woningcorporatie Domijn.


  issuu.com/puur-puur/docs/polaroid
 • GOED GELUKT - verhaal van een transman

  Fotoboek: Goed Gelukt - verhaal van een transman Gedurende enkele jaren heb ik het veranderingsproces vastgelegd van Ernst. Ernst is een transman; een man die gedurende vierenveertig jaar als vrouw door het leven ging en daarna besloot om door middel van transitie het lichaam van een man te krijgen. Iedere maand maakte ik van Ernst een portret, waardoor subtiele veranderingen gaande de transformatie zichtbaar werden. Ook maakte ik foto's van bijzondere en gewone gebeurtenissen uit zijn leven. Het verhaal begint op het moment dat gestart wordt met de hormoonbehandeling en eindigt met vaderschap. Esther Labrie, de partner van Ernst, geeft op persoonlijke wijze informatie over de periode van voor en tijdens de transitie. Het voorwoord is geschreven door Astrid Pascal, coördinator bij het genderteam in het UMC Groningen. Goed Gelukt - verhaal van een transman is een bijzonder boek. Niet alleen omdat de transitie van Ernst gedurende langere tijd in beeld wordt gebracht, maar ook omdat er nog niet veel gepubliceerd is over de geslachtsverandering van vrouw naar man. ISBN 978-90-820884-0-3, Hardcover 96 pagina's, € 29,95 Informatie over presentaties, expo's en andere wetenswaardigheden vind je elders op deze site in het blog en onder exposities. U kunt het boek hier bestellen:


  www.goed-gelukt.nl
 • Waartoe zijn wij op aarde?

  FOTOBOEK: WAARTOE ZIJN WIJ OP AARDE? Wat doen we hier eigenlijk? Weten we nog wel wie we zijn? Hoe oprecht en authentiek zijn we? Wat denken we nodig te hebben om gelukkig te zijn? Wat betekenen schoonheid en rijkdom? Hoe zit het nou met de liefde? En kunnen we ontsnappen aan de dood? In dit boek laat ik zien hoe mensen zoeken naar zin. Hoe ze elkaar opzoeken om samen hetzelfde te doen, en te voelen dat ze niet alleen zijn. Ik was er bij, tussen al die mensen, met mijn camera. In dit boek laat ik zien hoe ik keek en wat ik zag. Met een poetisch commentaar van Eric de Gram. Je kunt het boek bij mij bestellen: full color, softcover formaat: liggend A4 92 pagina's prijs: 58,50 Hier zie je een previeuw:


  issuu.com/puur-puur/docs/waartoe_zijn_wij_op_aarde.pdfversie
 • DUBBELZIEN

  DUBBELZIEN is een poetisch beeldverhaal dat ik samen met Nies Surquin heb gemaakt. Elke keer als je een bladzijde omslaat zie je een foto gemaakt door Nies, en een gemaakt door mij en kun je ervaren hoe deze beelden op elkaar werken. Je kunt het boek hier inzien én bestellen:


  www.blurb.com/b/5702826-dubbelzien